New Psalmopschriften - CMH van Lieshout 9789402207170

Psalmopschriften - CMH van Lieshout 9789402207170

: 113 Model: 9789402207170
Beschikbaarheid: Op voorraad
0 Product(s) Sold
€14,95 Excl. BTW: €14,10
Aantal: Bestellen

Psalmopschriften - CMH van Lieshout 9789402207170

Psalmopschriften

DRS C.M.H. van Lieshout

 

Psalmopschriften zijn afkomstig uit een ver verleden! De meeste stammen uit de tijd van David. Toch spreken ze tegelijkertijd over de profetische toekomst. In eerste instantie zou je het niet verwachten, maar zij verwijzen naar de Heere Jezus Christus. Psalmopschriften worden verschillend vertaald. Geeft de Hebreeuwse grondtekst daar aanleiding toe? Welke functie hadden de opschriften voor het Levitische koor dat zong tijdens de tempeldiensten? De Bijbelstudie schetst de achtergrond van de opschriften en laat hun verborgen bedoeling zien. Daardoor komen ze in een verrassend licht te staan. Hun prachtige betekenissen vergroten het ontzag voor Gods Woord. Ze zullen je geloof verdiepen!

 

Uit het boek

 

Waarom zijn niet alle psalmopschriften uit de Hebreeuwse grondtekst vertaald? Waarom zijn de psalmopschriften niet altijd hetzelfde vertaald? Uit het zoeken naar antwoorden is voorliggende studie tot stand gekomen.

Psalmopschriften zijn erg oud, denkend aan David kunnen zij dateren uit de 11e eeuw v. Chr.. Door tekstcritici wordt wel betwijfeld of de oude opschriften door de geest van God zijn geïnspireerd. Dit boek mengt zich niet in deze discussie. In de studie is vastgehouden aan het eenvoudige geloof, verwoordt in 2 Timoteüs 3:16 dat heel de Schrift door God is ingegeven en nuttig is om daarmee te onderwijzen.

Er zijn veel psalmopschriften. In dit deel gaat het over opschriften die een literaire titel dragen. Dit zijn opschriften die een samenvattende omschrijving geven van de kenmerken van de psalm, zoals een gebed, een kleinood, een onderwijzing. Ook het Psalmboek draagt een titel, Tehiliem. Daar wordt eerst bij stilgestaan.

De werkwijze was als volgt. 
Er is gekeken naar de plaats van het opschrift in het Psalmboek en wie de psalm schreef. 
De vertalingen van het opschrift werden in Bijbels er op nageslagen, ook in de oude versies zoals de Griekse (de Septuaginta), Aramese (de Targoem) en Latijnse (de Vulgaat). Gezocht is naar het oorspronkelijke Hebreeuwse woord en er is gekeken of dit in het Ivriet ook nu betekenis heeft. 
Wanneer het woord ook op andere plaatsen in de Bijbel voorkomt, werd er een woordstudie gemaakt. Dit geeft een bredere invalshoek en laat de samenhangende betekenis zien. 
Enkele palmopschriften bevatten een studie van de psalmen, die de bedoeling van het opschrift duidelijker uit laten komen. 
 
Omdat de Psalmen in Israël hun oorsprong hebben staat logischer wijze de gemeente Israël centraal. Waar dit toepasselijk is, schenkt een nawoord aandacht aan de betekenis voor de gemeente van Jezus Christus.

 

Over de auteur

"Ik werd in 1944 geboren. In Wijk bij Duurstede toer ik dagelijks rond in de elektrische rolstoel met mijn hondje. Ik werkte als kleuterleidster, maatschappelijk werkster en onderwijskundige. Schrijven doe ik graag. Van mijn hand verschenen het rijk geïllustreerde geschiedenisboek Synagogen en Prelude op New Age. Vroeger publiceerde ik vele artikelen in christelijke magazines. Het bestuderen van de Bijbel is mijn hobby. Graag deel ik het resultaat met anderen."

 

Revieuw

Psalmopschriften van mevr. van Lieshout is een boek met een goed onderlegde inhoud, dat daardoor heel zuiver is. De blijde klank van de boodschap van de Psalmist uit de Bijbel komt duidelijk naar voren en wordt met een toon van liefde vol respect verwoordt. Ik vind de uiteenzetting helder en een schitterende materie voor een catechisatie of een godsdienstles. Volgens mij heeft mevrouw van Lieshout de boodschap ontzettend goed begrepen en deze haarfijn en zeer getailleerd uitgewerkt. Het Psalmboek in de Bijbel is een heel uiteenlopend boek en het zal daarom geen gemakkelijke opgave zijn geweest. Daarom heb ik enorm bewondering voor dit meesterwerk. Chapeau Mevrouw van Lieshout!
 

Titel:

Psalmopschriften

Auteur:

drs. C.M.H. van Lieshout

Categorie:

Geloofszaken

Aantal pagina's:

96

Geïllustreerd:

Nee

Uitvoering/Formaat:

Paperback A5

Verschijningsdatum:

18-04-2014

ISBN:

978-94-0220-717-0 / 9789402207170

 

Er zijn geen beoordelingen voor dit product.

Beoordeel

Uw naam:


Uw beoordeling: Note: HTML-code wordt niet vertaald!

Oordeel: Slecht           Goed

Voer onderstaande code in: