Als ik jou vergeet Jeruzalem

W. Sonne

De Joodse Judith heeft Dachau overleefd. Ze vlucht naar Palestina op zoek naar haar oom, de enige van haar familie die nog in leven is.

Beschikbaarheid: Leverbaar

€ 18,90
  • ✅ Ophalen in Veenendaal
  • ✅ Versturen via PostNL
Details

De Joodse Judith heeft Dachau overleefd. Ze vlucht naar Palestina op zoek naar haar oom, de enige van haar familie die nog in leven is. Hana, een Arabische leerling verpleegster, werkt in het Hadassa Ziekenhuis, hartje Jeruzalem. Door haar familie is ze uitgehuwelijkt aan buurjongen Joussef. Maar zelf wil Hana graag haar opleiding afmaken en ze is verliefd op een joodse arts. Als Judith ernstig gewond in het ziekenhuis terechtkomt, redt Hana haar leven. Tussen de twee jonge vrouwen bloeit een aarzelende vriendschap op. Ondertussen nemen de spanningen in Palestina toe. De joden vechten voor een eigen staat, en ook de tegenstanders grijpen naar hun wapens. Joussef, diep in zijn eer aangetast door Hanas afwijzing, sluit zich aan bij de mannen van de moefti die de Joden terug in zee willen drijven. Dan wordt de staat Israël uitgeroepen en barst n Jeruzalem het geweld los ook het Hadassa Ziekenhuis moet evacueren, met rampzalige gevolgen. Judith en Hana komen lijnrecht tegenover elkaar te staan.

NBD|Biblion recensie van Daniela Koeleman. 

"Na de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog vlucht de joodse Judith naar Palestina, waar haar oom schijnt te wonen. Ze is al haar andere familie verloren in de oorlog. Daar blijkt dat haar oom pas geleden is overleden, waar een Engelse officier iets mee te maken zou hebben. Uit wanhoop doet Judith een zelfmoordpoging, maar ze wordt op tijd gered en naar het ziekenhuis gebracht. Hier ontmoet ze de Arabische verpleegster Hana. Al snel ontstaat er een goede klik tussen de twee jonge vrouwen. Hun vriendschap wordt op de proef gesteld wanneer in mei 1948 de onafhankelijke staat Israël wordt uitgeroepen. Aangrijpende roman, die een mooie balans vindt tussen de wat meer luchtige passages en de zwaardere, die de strijd tussen de joden en de Palestijnen beschrijven. Met Judith en Hana zijn er twee mooie personages gecreëerd die beide groepen vertegenwoordigen. De auteur heeft al meer romans op zijn naam staan en is daarnaast werkzaam als journalist bij de Duitse omroep ARD. Paperback met kleine druk."

Extra informatie
Auteur W. Sonne
ISBN nummer 9789023992882
Uitgever Mozaiek
Aantal Pagina's 312
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over: Als ik jou vergeet Jeruzalem