Een Toelichting Op De Sjabbatochtenddienst In De Synagoge

Binjamin Heyl

Dit boek wil een hulpmiddel zijn om inzicht te krijgen in de structuur van de sjabbatochtenddienst.

Beschikbaarheid: Leverbaar

€ 14,95
  • ✅ Ophalen in Veenendaal
  • ✅ Versturen via PostNL
Details

Binnen alle godsdiensten neemt het gebed een belangrijke, zo niet essentiële plaats in. Ook het Jodendom kent zijn vaststaande ritmetijden om te bidden: ochtend-, middag-, avond- en nachtgebed. De dag begint met het gebed bij het ontwaken en eindigt met het gebed bij het slapen gaan. In de loop van de dag wordt het middag- en avondgebed uitgesproken en berachot - lofzeggingen - om de Eeuwige, onze G-d, de Schepper van hemel en aarde, te danken voor al hetgeen Hij ons geschonken heeft en in Zijn wijsheid en liefde in stand houdt.

Dit schrijven handelt over de sjabbatochtenddienst in de synagoge. Elke sjabbatochtend komt men tezamen om in de synagoge te dawenen - bidden -: te horen naar, en te spreken met de Eeuwige.

De sjabbatochtenddienst ligt vast. Zij geschiedt in de Hebreeuwse taal en kan gevolgd worden aan de hand van de sidoer - het gebedenboek -. Daar er op sjabbat niet gedragen mag worden zijn er in de synagoge sidoeriem - gebedenboeken - aanwezig alsook gebedsmantels - talliths - voor de mannen.

Dit boek wil een hulpmiddel zijn om inzicht te krijgen in de structuur van de sjabbatochtenddienst. In de inleiding wordt ingegaan op de doordrenking van Gods aanwezigheid in de gehele schepping en op ons dagelijks doen en laten dat wordt gevoed door het gebed en verwoord in zegeningen - berachot -. Alle gebeden die worden uitgesproken tijdens de sjabbatochtenddienst worden uitgelegd en van commentaar voorzien.

Recensie(s)

Nadat de orthodox-joodse auteur eerder een toelichting heeft geschreven op de wekelijkse thoralezingen (sidra) in de synagoge*, volgt nu een gelijksoortige uitgave over de sabbatochtenddienst. Na een uitvoerige inleiding over verschillende aspecten van het bidden en het gebed in de synagoge, worden alle gebeden van de ochtenddienst van opmerkingen en commentaar voorzien. Opmerkelijk daarbij is dat de auteur de dienst opdeelt in vier stadia of sporten van een ladder. Bij elke trede verheft de mens zich en komt hij in het gebed een stap dichter bij God, om na het gebed deze gevoelens van geestelijke verheffing en verrijking mee te nemen naar de wereld van het alledaags bestaan als een opdracht om ook in het dagelijkse leven te proberen God te ontmoeten en zich in te zetten voor de naaste. Ondanks de vele storende zetfouten is het een zeer informatief boekje, waarin de lezer wordt uitgenodigd kennis te nemen van de weg naar God via het gebed.

W.H.J. van Stiphout

Extra informatie
Auteur Binjamin Heyl
ISBN nummer 9789055734443
Uitgever Damon
Aantal Pagina's onbekend
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over: Een Toelichting Op De Sjabbatochtenddienst In De Synagoge