Maar wij noemen hen Joden

Klaas Smelik

Is antizionisme een nieuwe vorm van antisemitisme, dan wel een gerechtvaardigde kritiek op de staat Israël? Wanneer mag men een beroep doen op de vrijheid van meningsuiting en wanneer overschrijdt men een rode lijn, waaroverheen dit beroep zijn geldigheid verliest? Is het mogelijk om hierover uitspraken te doen die gebaseerd zijn op verifieerbare feiten, of is elke uitspraak te zeer door emoties gekleurd om nog enige mate van objectiviteit te bezitten?

Dit en meer kunt u lezen in het nieuwe boek van prof. dr. Klaas A.D. Smelik: ‘Maar wij noemen hen Joden’- antizionisme in de praktijk.

Beschikbaarheid: Leverbaar

€ 19,95
  • ✅ Ophalen in Veenendaal
  • ✅ Versturen via PostNL
Details
In dit boek gaat het over de vraag of antizionisme een nieuwe vorm van antisemitisme is, zoals bijvoorbeeld de Franse president Emmanuel Macron heeft gesteld, dan wel een gerechtvaardigde vorm van kritiek op de staat Israël en op de Israëlische politiek ten aanzien van de Palestijnen. Wanneer mag men een beroep doen op de vrijheid van meningsuiting en wanneer overschrijdt men een rode lijn, waaroverheen dit beroep zijn geldigheid verliest? Is het mogelijk om hierover uitspraken te doen, die gebaseerd zijn op verifieerbare feiten, of is elke uitspraak te zeer door emoties gekleurd om nog enige mate van objectiviteit te bezitten? Door een nauwkeurig onderzoek van de verschillende aspecten van het antizionisme en de relatie met het eerdere anti-judaïsme en antisemitisme wordt een sleutel aangereikt om een onderscheid te kunnen maken tussen vrijheid van meningsuiting en strafbare vormen van Jodenhaat. Een aantal recente voorbeelden van antizionisme wordt geanalyseerd, waaruit blijkt dat salonfähig en onverbloemd antizionisme niet wezenlijk van elkaar verschillen. De titel is ontleend aan een toespraak tijdens een anti-Israël demonstratie in Den Haag, waarin de spreker uitdrukkelijk stelt dat er geen onderscheid is tussen zionisten en Joden: ‘Mensen noemen hen zionisten, maar wij noemen hen Joden’. Over de auteur: Prof. dr. Klaas A.D. Smelik (Hilversum 1950) studeerde theologie, Semitische talen, oude geschiedenis en archeologie. In 1977 promoveerde hij aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds 1 oktober 2005 is hij voltijds verbonden aan de vakgroep Talen en Culturen van het Nabije Oosten en Noord-Afrika van de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte van de Universiteit Gent voor de vakken Hebreeuws en Jodendom.
Extra informatie
Auteur Klaas Smelik
ISBN nummer 9789463385848
Uitgever Aspekt
Aantal Pagina's 280
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over: Maar wij noemen hen Joden