DVD Helden van Sion

Christenen voor Israël

In deze documentaire vertellen vier mensen die betrokken waren bij de oprichting van de staat Israël over hun ervaringen vóór en na de oprichting van de staat Israël. Zij vertellen over hun dromen, verwachtingen en ervaringen als ambitieuze jonge mensen. Zij waren getuigen van een hoogtepunt in de wereldgeschiedenis.

Beschikbaarheid: Leverbaar

€ 9,99
  • ✅ Ophalen in Veenendaal
  • ✅ Versturen via PostNL
Details

In deze documentaire vertellen vier mensen die betrokken waren bij de oprichting van de staat Israël over hun ervaringen vóór en na de oprichting van de staat Israël. Zij vertellen over hun dromen, verwachtingen en ervaringen als ambitieuze jonge mensen. Zij waren getuigen van een hoogtepunt in de wereldgeschiedenis.

Achiam Ben-Yaacov
“Ik hoorde dat het hele dorp Kfar Etzion was uitgemoord. Dat was het moment dat ik besloot om in het leger te gaan. Als het Kfar Etzion kon overkomen, dan kon het ook ons overkomen.”

Achiam is geboren in 1932. Als kind van drie jaar kwam hij met zijn ouders wonen in de mosjav Beer Tuviya, waar hij ook vandaag nog woont. Achiam was zestien toen de Onafhankelijkheidsoorlog uitbrak. Op de dag dat de staat Israël werd uitgeroepen, besloot Achiam, samen met al zijn vrienden uit zijn klas, het leger in te gaan. Hij was in het kersverse leger actief als chauffeur van gepantserde auto’s, trucks en tanks.

Lea Sonnenschein
“Toen we net in Israël aankwamen, zongen we met elkaar het Hatikva. Toen heb ik gehuild, het ging niet meer (…) de eerste keer het Hatikva (…) in het land.”

Lea werd geboren in 1927 in Amsterdam. In 1943 werd ze samen met haar ouders en zusje gedeporteerd, eerst naar Westerbork en uiteindelijk naar concentratiekamp Bergen-Belsen. Haar beide ouders stierven in dit kamp. Na de oorlog vertrok Lea op een illegaal schip richting Palestina. Voor de kust van Haifa werden ze gestopt door de Britten en enkele maanden op Cyprus gevangengezet. Uiteindelijk mocht ze in december 1946 een nieuw leven beginnen, als vrij mens in Eretz Israel.

Shulamit Tsor-Ben-Shalom
“Die ochtend – de dag dat het medische konvooi, met mijn zusje erbij, in een hinderlaag was gekomen – kwam ze bij me en zei: ‘Ik wilde je alleen even ‘shalom’ zeggen’. Dat was haar laatste shalom aan mij.”

Shulamit werd geboren in de Oude Stad in Jeruzalem in 1924. Shulamit groeide op in een gelukkig gezin. In de periode 1947-1948 was de situatie in Jeruzalem erg onrustig. Margalit, de jongere zus van Shulamit, liep een maand voor de uitroeping van de staat Israël in een Arabische hinderlaag en werd vermoord.

Aya Betser
“Ik heb heel veel vrienden verloren in 1948. We vochten samen voor de vrijheid. We huilden, we rouwden en we vochten.”

Arieh (roepnaam: Aya) werd geboren in 1929 in Palestina. Als kleine jongen kwam hij wonen in Beer Tuviya. Tijdens de burgeroorlog in 1947 en de Onafhankelijkheidsoorlog in 1948 vocht hij als strijder in de Givatibrigade van de Haganah, later het Israëlische leger. Hij was als jongen van achttien jaar commandant van een eenheid. In juli 1948 vocht Aya mee in de strijd om Ibdis tegen een grote overmacht van het Egyptische leger. In dit enkele dagen durende gevecht werd hij in het been geraakt door drie kogels. Wonderwel overleefde hij het gevecht.

De documentaire duurt ongeveer vijftig minuten. Als bonusmateriaal op de dvd vindt u de film Give Peace a Chance, een minidocumentaire van de Europese Coalitie voor Israël.Bij deze dvd krijgt u een 20 pagina’s tellend boekje met historische achtergrondinformatie en getuigenverslagen over het ontstaan van Israël.

NB - Dvd's kunnen naast de hoofdfilm vooraf of achteraf informatie en/of trailers bevatten van andere evt nog te verschijnen films bij dezelfde filmdistributeur.

Extra informatie
Auteur Christenen voor Israël
ISBN nummer Nee
Uitgever Nee
Aantal Pagina's onbekend
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over: DVD Helden van Sion