Joden-haat en Zions-haat

Prof Dr HM van Praag

De auteur, emeritus-hoogleraar psychiatrie, behandelt in dit persoonlijk geschreven boek de jodenhaat eerst als psychologisch verschijnsel, een terrein waarin hij zeer deskundig is.

Beschikbaarheid: Leverbaar

€ 24,95
  • ✅ Ophalen in Veenendaal
  • ✅ Versturen via PostNL
Details

Jodenhaat is een eeuwenoud verschijnsel. De inhoud ervan is tamelijk stabiel: afkeer van, tot aan pathologische haat jegens het judaïsme en zijn exponenten: de Joden. De verpakking van het verschijnsel is tijdgebonden en varieert dus. Aanvankelijk werd het voornamelijk theologisch gemotiveerd, later 'genetisch' (racistisch), terwijl in onze dagen jodenhaat zich presenteert als, wat genoemd wordt, Zion's-haat. Onder dit laatste begrip wordt verstaan: ongemotiveerde kritiek op handel en wandel van de staat Israel, met als ultieme boodschap twijfel aan, c.q. ontkenning van de legitimiteit van die staat.

Bespreking van jodenhaat in zijn hedendaagse uitrusting vormt het hoofdthema van dit boek. Het is een urgent thema. Jodenhaat, zo is gebleken, kan tot een massavernietigingswapen worden. Zion's-haat bezit dezelfde potentie. Recensie(s) Wat is de relatie tussen antisemitisme en antizionisme? En wat is de reden dat het antisemitisme steeds de kop opsteekt, ook na de massamoord op de Europese joden tijdens het Derde Rijk?

De auteur, emeritus-hoogleraar psychiatrie, behandelt in dit persoonlijk geschreven boek de jodenhaat eerst als psychologisch verschijnsel, een terrein waarin hij zeer deskundig is. Het overzicht van de jodenhaat door de eeuwen heen is een minder sterk gedeelte - de auteur is duidelijk geen historicus. En dan het hete hangijzer: wat is de ware aard van het antizionisme?

De overmatige en eenzijdig negatieve wijze waarop Israel in de media wordt geportretteerd, stelt de vraag naar de achterliggende motivatie. En in hoeverre maakt de Arabische propaganda onderscheid tussen kritiek op Israel en verguizing van het joodse volk?

Recensie over het boek: Joden-haat en Zions-haat

De auteur kiest hier duidelijk partij en draagt veel bewijsmateriaal aan om zijn stelling te onderbouwen. De door hem verdedigde gelijkstelling jodenhaat en Zionshaat zal niet iedere lezer zonder meer onderschrijven, maar het boek biedt een belangrijke bijdrage aan de discussie.

Prof. dr. K.A.D. Smelik

Extra informatie
Auteur Prof Dr HM van Praag
ISBN nummer 9789059117952
Uitgever Aspekt
Aantal Pagina's 217
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over: Joden-haat en Zions-haat