Sabbatsgedachten

Martha Dane

Sabbatsgedachten: tweeënvijftig korte overdenkingen op de heilige avond van de sabbat.

Beschikbaarheid: Leverbaar

€ 12,50
 • ✅ Ophalen in Veenendaal
 • ✅ Versturen via PostNL
Details

Sabbatsgedachten: tweeënvijftig korte overdenkingen op de heilige avond van de sabbat.

De schrijfster, van Joodse afkomst, is gedreven door de liefde van de Heere Jezus tot haar medegelovigen, haar medemensen en in het bijzonder tot het volk Israël. De overdenkingen zijn geloofsopbouwend. Zij zijn ontstaan tijdens sabbatavonden (vrijdag) als een persoonlijke overdenking van Gods Woord. Sabbat en de feesttijden des HEEREN spelen een grote rol.

Op vrijdagmorgen zal het in een orthodox-joods gezin te ruiken zijn, dat de sabbat nadert. Moeders bakken ijverig hun challoth , sabbatsbroden. In oude tijden vervingen de priesters in de tempel in Jeruzalem de twaalf ‘toonbroden’. Maar hoe vieren volgelingen van Jezus, de Messias, de sabbat? Ongetwijfeld heel verschillend. Maar vooral in de begintijd kan het een zoektocht zijn. En wat doe je als je al oud bent, of alleen, en je wilt in eigen huis God eren op de sabbat? Dan zijn deze tweeënvijftig overdenkingen een ware uitkomst. Zoals de voorkant zo prachtig illustreert is het vooral de rust van de overdenking van Gods Woord, die de sabbatavond (vrijdagavond) tot een genot maakt. Om met de bruid uit Hooglied te spreken (een geliefd boek van de schrijfster!): ‘Zoals een Appelboom onder de bomen van het woud, zo is mijn Liefste onder de zonen; ik heb grote lust in Zijn schaduw, en Zijn vrucht is zoet voor mijn gehemelte’. Deze overdenkingen kunnen te midden van ons jachtige bestaan het hart richten op God, op Zijn Woord, Zijn Zoon, en niet in het minst op de hoogtijdagen des Heeren die God aan Israël en aan ons gaf.

De schrijfster, Martha Dane (geb. 1970), afkomstig uit de reformatorische gezindte, vond, na veel omzwervingen, in Jezus haar Messias. Van moederszijde van Joodse afkomst, weet zij zich nauw met de Joden en met heel Israël verwant. Dat is in Sabbatsgedachten goed merkbaar.

Tien reden waarom u het boek "Sabbatsgedachten" van Martha Dane aan moet schaffen!

 1. In deze overdenkingen straalt de grote liefde van de Heere Jezus voor zondaren door. Maar ook een warme liefde voor ‘mijn Liefste’. Is vurige liefde tot Jezus niet een vereiste om Zijn koninkrijk binnen te gaan?
 2. Je hoeft geen echte lezer te zijn, om dit boekje ter hand te nemen. De overdenkingen zijn kort (een enkele keer alleen een lied of gedicht).
 3. De overdenkingen zijn rijk geschakeerd, omdat zij doordrenkt zijn van Gods Woord. Zij verrijken het geloofsleven en zijn daarvoor opbouwend.
 4. De Heere Jezus staat in Zijn diepe liefde voor Israël centraal, zonder dat het persoonlijke geloofsleven of gelovigen uit andere volken tekort worden gedaan.
 5. De wijze waarop de kracht van het Bloed van Jezus geroemd wordt, met name in de viering van het Avondmaal, kan velen de ogen openen.
 6. Het boekje voorziet in een behoefte. Zeker ouderen die eenzaam hun vrijdagavond doorbrengen en Gods sabbat willen heiligen, worden er erg door geholpen.
 7. De manier waarop de schrijfster (in een bijlage) een voorbeeld van invulling van de sabbat aanreikt is heel waardevol.
 8. Alle Bijbelse feesten en feestdagen krijgen aandacht: Pesach, Bijbels Nieuwjaar, Sjevoe’oth (Pinksteren), Yom Kippur (Grote Verzoendag) en Sukkoth (Loofhuttenfeest) alsook de twee uitgesproken Joodse (Judese) feesten: Purim en Chanoeka.
 9. Er is in het taalgebruik niet gestreefd naar populariteit. De taal is herkenbaar voor lezers van de Staten Vertaling, maar menigmaal ook verrassend eigentijds.
 10. De schrijfster geeft God alle eer. Zij probeert geen mensen te behagen. Er worden soms schokkende dingen gezegd, maar is dat niet het soort liefde waar je mensen het meeste mee dient? Zelfs als ze er niet van gediend zijn?
Extra informatie
Auteur Martha Dane
ISBN nummer 9789081265676
Uitgever Jeruzalem of Rome
Aantal Pagina's 126
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over: Sabbatsgedachten