Salomo - koning in het licht van de Tora

Ds. G.A. Trouwborst

Dit verschijnsel, dat teksten in de Bijbel met elkaar verbonden zijn en elkaar uitleggen, wordt nader aangeduid met de term ‘intertekstualiteit’.

Beschikbaarheid: Leverbaar

€ 14,95
  • ✅ Ophalen in Veenendaal
  • ✅ Versturen via PostNL
Details

Salomo – koning in het licht van de Tora. Intertekstualiteit in 1 Koningen 1-11 - G.A. Trouwborst

Dit boek behandelt het leven van de legendarische koning Salomo. Zijn ongekende rijkdom, macht en wijsheid spreken nog altijd tot de verbeelding. Tegelijk luidt de ondertitel: ‘koning in het licht van de Tora’. HIermee wordt verwezen naar het bijzondere licht dat over Salomo’s leven schijnt. In de levensbeschrijving van Salomo volgens 1 Koningen 1-11 zijn namelijk veel elementen uit andere bijbelverhalen opgenomen. De associaties die hierdoor worden opgeroepen maken dat de teksten over Salomo in een nieuw licht gelezen kunnen worden. Dit verschijnsel, dat teksten in de Bijbel met elkaar verbonden zijn en elkaar uitleggen, wordt nader aangeduid met de term ‘intertekstualiteit’.

Dit boek biedt een boeiende bijbelstudie van 1 Koningen 1-11. Vanuit het verrassende netwerk aan teksten waarmee dit gedeelte verbonden is, rijst onder andere het beeld op van Salomo als een tweede Jozef, de Egyptische onderkoning zonder weerga. Tegelijk echter blijkt Salomo’s wens om Jozef te evenaren niet ongevaarlijk. Van een glorieus sluitstuk op de bevrijding uit Egypte, dreigt Salomo’s messiaanse koninkrijk daarom af te stevenen op een tragische terugkeer naar een leven in gebrokenheid en slavernij. Juist dan echter bieden de verhalen over Jozef een hoopvol perspectief.

Extra informatie
Auteur Ds. G.A. Trouwborst
ISBN nummer 9789082084757
Uitgever Sifron
Aantal Pagina's 190
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over: Salomo - koning in het licht van de Tora